Indian music and dance

kathakali.jpgtop_dancer.jpgtop_two_dancers.jpg

Bharata Natyam


Zoetermeer
180_natraj.jpg
Dansacademie Chandra Sukhai
Leopold Hove 49
2726 CV Zoetermeer
Tel:079 - 351 32 97

De school werd in 1978 opgericht door mevrouw Sukhai te Den Haag.

Chandrawati Sukhai geboren in Suriname danste haar eerste dans als meisje van vier. Het echte werk begon op haar tweeëntwintigste, toen ze haar eerste danslessen kreeg. Ze leerde de klassieke tempeldansen, zoals de Kathak, de Bharat Natyam en de Odissi.

Op haar vijfendertigste kreeg ze een beurs om naar India te gaan om van de dansen oorsprong en betekenis beter te leren kennen. Aan Sriram Bharatiya Kala Kendra heeft zij een zevenjarige studie in de Odissidans gevolgd onder leiding van goeroe Mayadar Raut, die haar eveneens begeleidde bij de studie in Bharata Natyam. Daarna heeft zij een opleiding van 3 jaar gevolgd in chowdansen bij goeroe Sahadev. De opleiding van kathakdansen werd voltooid onder de goeroe's Birju Maharaj, Durga Lal, Munalall, Bansilal, Rewa en Kundanlal. Deze studie duurde 6 jaar. Aan het Natya Instituut was goeroe Sonarchand verantwoordelijk voor de opleiding in de volksdansen.

In India heeft Chandrawati Sukhai naast danslessen ook zanglessen, sitar spelen en choreografie gevolgd.

Na de afronding van haar studie in India keerde zij terug naar Suriname en daarna vertrok zij in 1978 naar Nederland. Sindsdien verzorgt zij danslessen en organiseert zij diverse dansoptredens in den lande, waarvan de opbrengst heel vaak geschonken wordt aan goede doelen.

Zo’n zevenduizend kinderen – voornamelijk meisjes – heeft ze inmiddels leren dansen. Haar jongste leerlingen zijn zes jaar, de oudsten een jaar of vijfentwintig. Mevrouw Sukhai zorgt ervoor dat ze bij de tijd blijft om haar leerlingen geboeid te houden. Zo houdt ze zelf veel van klassieke tempeldans, maar kent ze ook de moderne dansen en zestien soorten volksdans, en die zijn populair bij kinderen.

Voor haar bijdrage in de ontwikkeling en bevordering van de Indiase dans en zang kreeg zij o.a. de volgende onderscheidingen:
  • De stadspenning van Den Haag
  • Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau
140_bharata_natyam.jpg
150_abhinaya.jpg